Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 juli 2010

Nieuwe D66-fractie van start

Het is zover. De nieuwe, tienkoppige fractie van D66 is onlangs beëdigd in de Tweede Kamer. Donderdag 17 juni maakten zij voor het eerst hun opwachting als volksvertegenwoordiger in de plenaire zaal aan het Binnenhof. Naast fractieleider Alexander Pechtold, Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya komen er zeven nieuwe gezichten voor D66 in de Tweede Kamer. De nieuwelingen zijn Magda Berndsen, Gerard Schouw, Wassila Hachchi, Wouter Koolmees, Stientje van Veldhoven, Kees Verhoeven en Pia Dijkstra.

Veranderingen

Een grotere fractie brengt de nodige veranderingen met zich mee, bijvoorbeeld voor de portefeuilleverdeling. Zo voerden de drie Kamerleden uit de vorige fractie noodgedwongen het woord over vele portefeuilles. Dat is nu anders. Zo zal fractievoorzitter Alexander Pechtold zich louter nog richten op Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken.

Portefeuilleverdeling

Boris van der ham voert het woord over onder meer Onderwijs en Magda Berndsen heeft Veiligheid & Politie en beheert samen met Gerard Schouw de portefeuille Justitie. Schouw neemt verder onder andere Europese Zaken, Democratie en het Asielbeleid voor zijn rekening. Fatma Koser Kaya doet Sociale Zaken en Wassila Hachchi neemt onder andere Defensie en de Nederlandse Antillen en Arubaanse Zaken (NAAZ) voor haar rekening. Stientje van Veldhoven voert het woord over Klimaat & Energie, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking, Wouter Koolmees buigt zich over Financiën en Verkeer & Waterstaat, terwijl Kees Verhoeven zich richt op Economische Zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Pia Dijkstra tot slot beheert de portefeuilles Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Emancipatie.

Tien zetels

Na de beëdiging van afgelopen donderdag kunnen de Kamerleden direct aan de slag. Voordat het zomerreces ingaat, staan er de komende weken nog een groot aantal debatten en overleggen op de agenda. Het zomerreces gaat in op vrijdag 2 juli.
Bron en meer informatie: http://www.d66.nl/d66nl/nieuws/20100622/nieuwe_d66_fractie_van_start